ja talv?
Ma elan kampaanias keset loodust. Talv läheneb ja hakkab külmaks minema (öösel umbes 4°C ja ilm on ilmselgelt jahtumas! Kolm nädalat tagasi oli juba kerge külmakraad). Eile õhtul, kui pimedus laskus ja ma ukse avasin, leidsin ma kiviplaadilt ukse ees peaaegu teadvusetu, halvatud või pigem uimasest rõõmu leidva müürisaurlase. Ebatavaline kohtumine sel aastaajal. Arvan, et ta kukkus bolet'i puidust karkassist ja... külm... lihtsalt takistas teda liikumast. Korjasin ta üles ja viisin tuppa, kus toa soojus koheselt tema elujõudu taastama hakkas. Ta veetis õhtu ruumi avastades, igasse nurgakesse piiludes, mööda seinu ronides ja läbi kivide pilude pööningule minnes, mööda puidust liiste või plastist elektrijuhtmekanaleid laes ringi libisedes, prügikorvi külastades... Ühesõnaga, lõbus ja uudishimulik kaaslane ja öine külaline. Ma ei ole teda veel täna näinud... aga lülitan ööseks kütte välja ja ei kavatse seda enne tänast pärastlõunat uuesti sisse lülitada. Vaatame siis.
Küsimus, mida ma endalt küsin ja millest siin "sisukatele" sisukate mõtetega nõu küsiks, on järgmine: kas külmaverelised loomad, nagu sisalikud, ei peaks talve lähenedes talveund tegema? Seal on ka nastik, kes igal aastal aina suuremaks ja paksemaks läheb, ja näib resideeruvat maja seintes; tema kohalolekut täheldan ma alles siis, kui kevad on jõudsalt kätte jõudnud ja suvel (sel kevadel sõi ta vägagi edukalt tervet pojukut, mis oli majas teises nurkatäie pesa teinud!)... Nii et see sisalik, kes ilmus eile õhtul? Mida ta õues tegi 6°C temperatuuriga? Ja kas ta leiab vanast kahesaja aasta vanusest väga vähe kohandatud maamajast kivide ja karkassi vahelt peidupaiga, et üle elada lähenevad külmad?
Ma ei tea roomajatest palju (peale kilpkonnade). Siiski võin kinnitada, et enamik sisalikke talveunestab talvel (maetuna madalale ja muutudes loidaks).
Teie kaaslane pidi lihtsalt välja tulema, et leida koht, kus talveunes olla (kui ta ei naudi tõesti teie hoones sees olemist ).
Samuti võib olla, et see sisalik on vana ega ole lihtsalt enam piisavalt tugev, et veel üks talv üle elada (mis selgitaks, miks te ta leidsite peaaegu suremas uksepakul).
Kohtumiseni