kuueelarve
Tere, ma tahaksin osta kassi ja kõik temaga kaasnev mugavused, kuid ei tea ettekujutuses eelarvest midagi!
Kui palju peab arvestama kuus krõbinaid ja pesakasti jaoks?
Mitu liitrit kotti on kuus vaja? Ja kui palju kilogramme krõbinaid kuus?
Aitäh!
Tere Clementine,
Esialgu pead sa ta vaktsineerima. See on ülimalt oluline, sest sellega kaitsed teda teatud haiguste eest, mis võivad olla surmavad. Esimene süst tehakse tavaliselt umbes 8-nädalaselt, kordussüst 3–4 nädalat hiljem ja seejärel kord aastas. Hinnad varieeruvad vastavalt loomaarstidele, arvestades umbes 50 kuni 60 eurot.
Mis puutub kuivtoitu, siis soovitan premium-klassi toitu, mis on palju kvaliteetsemad. Tõsi, need on veidi kallimad, kuid need on sinu lemmiklooma tervisele palju paremad (need kestavad tavaliselt kauem, sest nende kogus on oluliselt väiksem kui tavalise toidu puhul). Hindadest ettekujutuse saamiseks ostan oma täiskasvanud kassile Pro Plani 3 kg paki eest 25 eurot. Pakk kestab veidi üle 3 nädala. Alguses pead otsima kassipoegadele mõeldud toitu.
Mis puutub kassiliiva, siis pean tunnistama, et ma ei kasuta seda enam oma kassile, sest ta on puhas ja küsib välja, et oma asjat teha. Ma arvan, et üks pakk nädalas peaks piisama (kuigi iga päev tuleks väljaheited eemaldada), hind varieerub vastavalt brändidele (umbes 5 eurot tavaliselt).
Sul on vaja ka liivakasti, arvestades umbes 5 eurot klassikalise (avatud) kasti ja umbes 15 eurot suletud kasti eest. Soovitan suletud kasti, et kass ei levitaks liiva igal pool.
Seejärel vajad toidukaussi, hinnad algavad üldiselt umbes 2–5 eurot standardmudeli puhul.
Vot nii, mõned kallistused ja armastust ning su kass on kõige õnnelikum . Nad on imelised kaaslased!
Ära kõhkle küsimast, kui sul tekib küsimusi,
Kohtumiseni!
Kõigepealt aitäh vastuse eest, see aitas mind väga palju! Nüüd, kui mu ema on nõus, võtame tõenäoliselt väikese isase kassi. Vaatasin Auchan Drive'ist... seal on päris palju sobivaid tooteid liivakasti ja krõbinate jaoks. Friskies tunduvad päris head?
Vaktsiinid on minu arvates hädavajalikud, kuna elan majas ja kavatsen lasta tal välja minna, kui ta seda soovib!
Kavatsen osta kinnise liivakasti, et mingit lõhna ei oleks, sest mu ema ei ole sellega leplik!
Ja nagu sa ütlesid, jääb üle vaid talle palju kalleid anda :)
Mul on siiski mõned küsimused, ma ei tunne hästi kasse, kuna mul pole neid kunagi olnud. Mu ema kardab, et kass võib ta öösel üles äratada, soovides välja minna... kas see on võimalik? Kas ta läheb iseseisvalt liivakasti, kui tal on vajadus? Kui ta on õues ja me pole kodus, kui ta tahab sisse tulla, kas see on probleem?
Kassid tunduvad olevat sellised loomad, kes elavad oma elu, kuid vajavad siiski hellust ja tähelepanu... kas nad ei ole nii "tüütud nagu koerad"? (Ma ei ütle seda pahatahtlikult koerte kohta, aga ma ei suuda leppida koerte vajadustega... :/)
Vabandust, et ma tüütan sind oma küsimustega (mis võivad tunduda rumalad, aga ma eelistan olla hästi informeeritud, enne kui tegutsen, ma ei taha asju valesti teha ja hiljem kahetseda!) Ette tänades!
Tere Clementine,
Sa ei tüüta mind üldse, vastan rõõmuga ja sa tead, et rumalaid küsimusi pole olemas! On väga hea esitada kõik need küsimused enne looma võtmist. Liiga palju inimesi võtab kahjuks loomi hetke ajendil ja loobub neist hiljem...
Niisiis, vastates su küsimustele, võib juhtuda, et su kass tahab öösel välja minna (minu oma teeb seda vahel), aga iga kass on erinev. Tavaliselt käib su kass omaette oma liivakastis, kassid on väga puhtad ja see on suurepärane! Kui sa esimest korda ta endale koju viid, pane ta otse liivakasti, et ta teaks, kus see asub. Tavaliselt hakkab ta siis sinna ise minema (alguses võib juhtuda mõni "õnnetus", aga kasside puhul on see haruldane). Minu kass, näiteks, kasutas oma liivakasti juba siis, kui ta oli veel kassipoeg.
Päeval on mu kass tavaliselt väljas ja ära muretse, kui ta ei saa tuppa tulla, sest te pole kodus. Kassid on üsna iseseisvad, ta saab ise hakkama teie äraolekul. Jäta talle kauss vett ja toitu ning kõik saab korda.
Kassid on suurepärased loomad, olen kindel, et sa ei kahetse! On tõsi, et nad erinevad koertest, kuna koerad vajavad väga oma peremehi ja on tavaliselt kurvad ilma nendeta. Ka kassid armastavad oma peremehi, kuid enamik neist oskab ise hakkama saada, kui nad on üksi, eriti kui neil on juurdepääs õue. Nad on iseseisvamad kui koerad.
Esimestel päevadel jäta oma kassipoeg tuppa, ilma teda välja laskmata, sest talle on vaja anda aega uue keskkonnaga harjumiseks. Ära lase teda kohe välja, muidu ta võib ära eksida.
Ja kui võtad isase kassi, võib tulevikus tekkida vajadus teda kastreerida. Ma pidin oma kassi kastreerima, sest ta kadus mitmeks päevaks (emaste pärast) ja tagasi tulles oli täis vigastusi. Tal tekkisid paistetikud ja ma pidin teda loomaarsti juurde viima (mis tähendab kulutusi). Pärast mitmeid kordi soovitas loomaarst kastreerimist ja sellest ajast pole mul enam probleeme olnud, ta pole enam kakelnud! Arvesta umbes 60–70 euroga.
Nii et, Clementine, ära kõhkle küsida, kui sul on küsimusi
Kohtumiseni!
ja kui saad oma kassipoja, postita meile väike foto, see oleks tore!
Tere, Clémentine,
Vastused, mille Sandra sulle andis, on väga põhjalikud ja võid neid järgida täpselt.
Lisaksin siiski: kui sa tõesti tahad, et su kass väljas käiks, tuleb ta kindlasti steriliseerida, olenemata sellest, kas tegemist on isase või emase kassiga, umbes 6-7 kuu vanuselt, vastasel juhul täitub piirkond väga ruttu kassidega! Mõtle maanteele, kui mõni neist on sinu kodu lähedal. Liiga palju kasse jääb auto alla. Isiklikult ei lase ma enda kassi välja, sest liiga palju ohte varitseb neid. Need on suured kassid (vaata minu postitust Ragdoll) ja nad elavad majas väga hästi, joostes üksteise järel jne... Loomulikult on nende jaoks õues parem, kuid mitte alati või siis peab neile ehitama kinnise ümbrise. Hulkuvad kassid, kes kannavad haigusi, ei saa sel viisil kontaktis olla.
See muidugi on ainult minu arvamus!
Edu oma kassipojaga.
Aitäh vastuste eest! Aga kas sinu kass ei lähe salaja välja? Näiteks kui jätad ukse (lükanduks - ma ei tea, kuidas su maja on) lahti, kas ta siis ei lähe välja? Kas ta jääb omal soovil sisse või pead sa alati jälgima?
Sandra_B: suur aitäh kogu selle info eest! Pean tunnistama, et hiljuti võtsin koera, kuid ei osanud tema eest hoolitseda (see oli ajal, kui olin haige), ja kuna mul pole loomade pidamise kogemust (praegu on mul olnud vaid merisigu :p), siis ma tõesti ei teadnud, kuidas käituda. Mu ema ja õde polnud ka väga toetavad, nii et pidin ise kõike tegema. Kuna ma ei osanud tema eest hoolitseda (ma pole talle halba teinud, täpsustan ;) ), siis hoidsin teda kaks päeva ja otsustasin anda koerale pere, kes oskab tema eest paremini hoolitseda (ta on nüüd palju õnnelikum!). Seega kardan, et sama juhtub ka kassiga (tean, et nad pole mänguasjad, mida võtta ja pärast maha jätta). Sellepärast esitan palju küsimusi, et olla kindel ja veendunud, sest ma tõesti ei tea palju. Aga seekord on see minu õde ja mina, kes tahavad kassi, ja me suutsime ema veenda (kuigi ta on veel veidi vastumeelselt - ta ei taha samuti kassi eest hoolitseda). Kas see on sama keeruline kui koera puhul? See ongi see, mis mind hirmutab! Sest minu arvates kass elab oma elu, aga vajab seltskonda (terviseprobleemide tõttu õpin kodus, nii et mul on aega tema eest hoolitseda, eriti alguses kui võtan kassipoja). Olen lugenud, et kassi kuivtoitu peaks panema hommikul ja nad söövad päeva jooksul, kui tahavad, ning loomulikult peab vesi alati saadaval olema... Liivakasti peab vahetama kord nädalas (sellega peaks hakkama saama, sest merisead vajasid samuti puurivahetust ;p). Ka elame majas, kus on lükanduksed, ja kuna ilm on ilus, jäetakse lükanduksed lahti. Kas ma saaksin kassi vabalt välja lasta või peaksime olema ettevaatlikud? See häirib mu ema, kui peaks alati kontrollima... Ma tean kedagi, kellel on kaks kassi, kes püsivad alati sees, neil on selline harjumus ja nad ei põgene kunagi (ta elab korteris). Kas ma saan õpetada kassi mitte välja minema? Või ainult aeg-ajalt?
Elan väikeses vaikset ja sõbralikku naabruskonnas, kus on 2-3 kassi tänaval ja ma näen neid tihti tänaval jalutamas, mu aeda tulemas... Tegelikult mõtlen liiga palju asjadele, juhtum minu koeraga tekitab mulle nüüd stressi ja kardan teha midagi valesti :/
Vabandust, kui mu küsimused tunduvad teile veidrad :/
Ja kas on parem võtta isane või emane? Sest igal juhul peaksin nad kastreerima, nii et kumb kohandub paremini ja on sõbralikum... kui on mingeid erinevusi?
Tere Clementine,
On väga hea, et sa endale kõiki neid küsimusi esitad, sul on õigus, tuleb hästi läbi mõelda, enne kui võtta loom. Eriti kuna kass võib elada 10 kuni 16 aastat (üks minu kassidest elas 17 aastat!). Isane või emane, vali ise, mida eelistad, olen Odile'iga nõus, kastreeritud isased on sageli väga toredad, samas kui emased on natuke "ulakad" "nipsakad".
Kui su kass käib õues (mina isiklikult olen alati oma kassid välja lasknud ilma probleemideta, kuna nad on vaktsineeritud ja ohtlikke teid pole minu maja lähedal), vaktsineeri ta kindlasti enne, kui teda õue lased. Vastasel juhul võid talle õpetada mitte väljapääsemist, kuid kass võib väga kiiresti välja lipsata! Sinu otsustada, kas tahad, et ta välja läheks või mitte.
Varsti näeme!
Jah, ja mul oleks olnud väga hea vastus, kuid kahjuks otsustas mu ema meelt muuta mõne probleemi tõttu, nii et ma ei saa oma väikest kassi! Olen nördinud ja kurb, aga aitäh teile veelkord, ma hoian neid väärtuslikke nõuandeid ja niipea, kui ma ühe enda jaoks adopteerin! Aitäh veelkord tüdrukud kõigi nende vastuste eest!! :)